top of page

Lilja – en kyssäkta bankettkung

Ur klubbtidningen Loopen, nr 23 maj 1995
skrivet av Thord ¨Benet¨ Skarin

Åke ¨Lilja¨ Liljegren, som denna säsong åter blivit verksam i klubben, vågar jag lugnt påstå att de flesta i klubben känner till.

Hans karriär i MBTK började en kväll 1968 då han vågade sig ner i klubblokalen för att tränas av Bengt Kindblad. Att han vid sitt allra första träningspass fick spela mot (sedemera lagkompisen) Kjell Johansson fick sin följd. Liljas själ var såld till pingisen.

Sen följde några år med sena kvällar och träningsspel med bl a Loopen medarbetaren Ralph Källström och Mr President, Björn Jansson.
En träning kunde börja halv fem för att avslutas vid tio-tiden.
Att Lilja är den spelare som i särklass åkt mest spårvagn i MBTK (han somnade ofta på vagnen hem från träningen och på morgonen på väg till skolan) kan förklaras av de sena kvällarna i Mölndal.

1972, då Lilja var 15 år, var det dags för debut i A-laget. Där spelade han tio säsonger varav 7-8 som ordinarie.
Under dessa år spelade han tillsammans med Kjell Johansson, Hasse Alsér, Åke Grönlund, Erik Lindh,
Mikael Svensson och Tom Johansen (världens största norrman med världens minsta huvud).

Höjdpunkter under dessa år i elitserien är givetvis
SM-gulden 74, 75 och 77.
Vid sidan av spelandet i klubben gjorde Lilja ca 20 landskamper (själv vet han ej den exakta siffran) och ett VM.
Vid detta VM 1977 kvalade han in i turneringen och gick till tredje omgången innan det roliga var över.
Värt att notera: i sin kvalgrupp avgjorde han genom att besegra en indier i turban…

På frågan om vad som varit roligast med pingisen svarar han utan tvekan att det är Europacup-matcherna i bl a Italien, Österrike, Tyskland, Frankrike med Kjell och Grönlund.

Mitt eget minne av Lilja är en seriematch där han fick ett utbrott och slängde racket i barriären. Detta hände en gång per säsong enligt honom själv. Om Sigmund Freud fick analysera denna traumatiska händelse skulle han kanske kunna förklara undertecknads eget beteende vid bordet.

Gällande alla historier som florerar kring Lilja kan man nämna att det finns ett antal. Ryktet säger bl a att Lilja är den meste kyssaren i svensk pingishistoria. Han kysste alla, oavsett kön och ålder.

När han tillbringade en månad i Kina gjorde den språkobegåvade Lilja korttrix på svenska för tre kineser, som dock uppskattade underhållningen.
Efter showen skulle Lilja ta ett nattligt bad i en tropisk sjö och skulle precis hoppa i då tolken kommer skrikande.
Tolken lyser då upp vattnet med ficklampa och det kryllade av giftormar, 2-3 dm långa, som var så giftiga att man kolar vippen på ca 45 sek av ett bett. Hade tolken kommit en halv minut senare hade Lilja haft 15 sekunder på sig att klara biffen.

Vid ett träningsläger lyckades Lilja tillsammans med nuvarande förbunds-kaptenen Sören Ahlén att få poliseskort hem, efter att ha ¨lånat¨ två cyklar…

Det var inte enbart vid pingisbordet Lilja skördade framgångar. Han vann även de flesta banketterna..
Som den gången då en nervös österrikisk borgmästare skulle hålla tal efter en europacup-match. Lilja ska ta emot medalj och skaka hand, då han kramar om borgmästaren och lyfter upp honom så att medaljerna flyger i luften. SUCCÉ!!

Detta är ett axplock av (snälla) historier men då Loopen är en seriös tidning som läses även av den yngre generationen, återger vi inte alla rykten i tryck…
(Loopen redaktionen fick också mottaga en icke officiell summa för detta).

Lilja trivs med att var tillbaks i klubben idag. Han sysslar både med en grupp nio-åringar och med A-laget (troligen beror det på att de har samma intellektuella mognad…).
Han ser dock på detta år som ett pryo-år. Ett problem har dock varit att få tiden att räcka till, då Lilja har familjen, schack och trav vid sidan av pingisen.

Avslutningsvis vill Loopen-redaktionen gratulera till tillökningen i familjen, sonen Johan född 10 februari, och önska lycka till i framtiden.

PS: Lilja och klubbens ordförande Björn Jansson utmanar vilka som helst i klubben på fyrmannawhist, då de påstår att de är obesegrade och oslagbara.

bottom of page